Samen op de foto!


Een fotoshoot met je mooie gezin is natuurlijk iets waar iedere moeder van droomt! (Papa's ook, maar meestal zijn het de mama's die het initiatief nemen om hun gezin professioneel vast te leggen!) Maar wanneer je een stel kleine kinderen hebt, kan het ook een uitdaging zijn. Sommige ouders voelen zich dan ook bezwaard als hun kind bijvoorbeeld veel huilt, niet luistert of enorm druk is.


Adem in, adem uit. Kinderen zijn kinderen en het is belangrijk dat ook zij de ruimte krijgen om zich op hun gemak te voelen tijdens het fotograferen. Ineens moeten ze zich gedragen, naar de camera kijken en hun kleren netjes houden. En waarschijnlijk leefden ze, net als jullie, uit naar dit moment en zijn ze nu laaiend enthousiast! Of, ze vinden in de spotlights staan niet zo fijn en verstoppen hun gezichtje diep in je kleding.


Geef je kind de ruimte


Wanneer je een kleine druktemaker hebt is het voor hem/haar soms moeilijk om zich te concentreren. Misschien hebben ze wel helemaal geen zin in foto's maken. Of zijn ze juist enorm opgewekt! Vaak begin ik tijdens een shoot met een portret waar jullie allemaal opstaan. Wanneer ik merk dat de kinderen wat druk zijn, dan laat ik ze lekker spelen of rond rennen en maak ik wat foto's van papa en mama. Vaak merk je dat kinderen na een tijdje het rennen niet meer zo interessant vinden. Alle aandacht gaat naar hun ouders, eens even kijken wat daar nu eigenlijk gebeurt. En wanneer de aandacht naar loop van tijd weer even terug is, pak ik mijn moment. En, vaak als jullie niet allemaal braaf geposeerd staan, schiet ik juist de leukste foto's! Ik pak mijn momentjes wel en zorg dat het voor iedereen een leuke ervaring is.

Is je kindje heel verlegen en misschien zelfs huilerig? Dan is het vaak fijn als we wat foto's samen met mama maken. Een moeder kan namelijk niets beter dan haar eigen kind gerust stellen en heerlijk kroelen. Wie weet zelfs wat grapjes onderling maken, zodat de kleine toch wat gaat lachen. De aandacht gaat nu helemaal naar de moeder en ligt niet meer bij mij. Wil je kindje niet lachen? Dan kan een beetje stoeien of kietelen vaak helpen. En ook dit geeft weer hele spontane foto's en bijzondere moment opnames tussen ouders en kind. Kortom, geen stress! Mooie plaatjes komen er gegarandeerd.

Neem een speeltje mee


Als je kind nog een dreumes of peuter is, dan gaat de aandacht al heel gauw naar iets of iemand anders. Misschien snappen ze niet dat ze naar het vogeltje moeten lachen en zijn ze vooral bezig om bijvoorbeeld hun sokje uit te trekken of zijn ze verderop heel druk met wat takken bezig. Dan is het handig dat je een of twee speeltjes mee neemt. Bijvoorbeeld hun favoriete knuffeltje, of speelgoed wat geluid maakt. Deze kun je dan aan mij geven, of een van jullie houd het achter mij vast om de aandacht te trekken. Zo kijkt je kind toch nog richting de camera! En heeft het wat te doen tussen de kiekjes door. Of Misschien vind je kind het fijn om een speeltje even vast te houden en geeft het wat rust. Houdt er wel rekening mee dat het dan onontkoombaar dat het speeltje waarschijnlijk op sommige foto's staan. Neem dus iets mee wat niet stoort, zonder al te felle kleuren en niet te groot.

Wees niet te veeleisend


Sommige ouders willen zo graag de perfecte foto's dat ze hun kinderen onbedoeld niet de ruimte geven om relaxed op de foto te gaan. Begrijpelijk, maar echt niet nodig. De kans dat je kinderen nog heerlijk gaan lachen en wie weet met je willen spelen of knuffelen word dan erg klein. Vaak gaan ze juist vervelender gedrag vertonen. Soms is het natuurlijk nodig om even streng te zijn. Maar in de meeste gevallen is een relaxte sfeer de perfecte sfeer om mooie beelden te schieten. Geef ze juist een compliment! Zeg tegen ze hoe mooi ze eruit zien, hoe grappig hun grapje was en hoe goed ze het doen. Misschien kun je ze betrekken en vragen of ze zelf nog een leuk idee hebben voor een foto? Je zult zien dat ze hierdoor steeds gemotiveerder zijn om op de foto te gaan. Laat ze merken dat deze fotoshoot ook van hun is.

Maar wat nou als ze echt een slechte dag hebben?


Iedereen heeft wel eens een slechte dag of een pesthumeur. En soms moet je die dag gewoon even doorkomen en is het morgen over. Heb je het idee dat je kind een van zulke dagen heeft, laat het mij dan weten dan houd ik hier rekening mee. Het is oke om een slechte dag te hebben. Dit zal ik ook communiceren naar je kind. En hoe dan ook, tot nu toe heeft het mij nog niet tegen gehouden om mooie foto's te maken van gezinnen. Ik doe altijd mijn uiterste best je toch nog de beelden te geven waar je enorm blij mee zal zijn. En ik weet hoe het is, je staat er niet alleen voor.

Wees gerust, want een fotoshoot is eigenlijk altijd een hele leuke ervaring waarin veel word gelachen, gekletst en genoten. Laat dit gedrag jou in ieder geval niet naar beneden halen, het komt echt goed.