Een fotograaf kiezen...


Wanneer je een fotoshoot wilt, ga je opzoek naar een professionele fotograaf. En waarschijnlijk kom je er al snel achter dat er genoeg keuze is! Je word overladen door fotograferen in verschillende prijsklassen en met uiteenlopend werk. Google staat er vol mee. Ook op insta kun je er heel veel vinden, misschien volg je er al eentje waar je fan van bent! Maar al die keuzes, kunnen het ook moeilijk maken om een knoop door te hakken, want welke fotograaf is voor jou nu de beste?

De stijl van de fotograaf


Of je nu op zoek bent naar een trouwfotograaf of naar een fotograaf voor een normale fotoshoot, het is altijd belangrijk dat de stijl van de fotograaf ook bij jou past. De ene heeft foto's die heel moody en dark zijn, de ander maakt alleen foto's in de studio en weer een ander geeft je foto's een instagram vibe. De foto's zullen worden zoals je op hun website of op instagram terug ziet. Komt dit overeen met waar je naar opzoek bent en ben je verliefd op die mooie foto's? Boek dan gelijk! Maar twijfel je een beetje? Ga dan opzoek naar een fotograaf die je echt enthousiast maakt met een stijl die echt bij je past.

Wie is de fotograaf?


Op de foto gaan is voor de meeste iets wat best wel spannend is. Je voelt je zeker in het begin altijd een beetje opgelaten. Wanneer je de fotograaf al een beetje kent is dit al een stuk minder. Maar, een goede fotograaf zal de people skills hebben om je op je gemak te stellen. Toch is het fijn om een beetje te weten wie je voor je hebt. Je kunt de fotograaf van te voren alvast bellen om wat vragen te stellen en te ervaren hoe hij/zij is. Maar je kunt ook op de website rondneuzen, hun instagram doorspitten en hun stories een tijdje volgen. Vaak krijg je zo ook een redelijk beeld over de persoonlijkheid van de fotograaf. Wanneer het goed voelt en je een klik ervaart zit je goed. In de tijd naar de shoot toe, zul je ook contact met de fotograaf hebben. Wees lekker jezelf en vraag alles wat je wilt weten, zo zul je je meer en meer op je gemak voelen. Wanneer het niet klikt, zoek dan een andere fotograaf. Je zult je echt fijner voelen voor de camera van iemand bij wie je je op je gemak voelt. Maar, het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je fan bent van de foto's en de stijl waarin de fotograven deze aanbieden.


Zoek je een fotograaf voor op je bruiloft? Ga dan na of er in de aanloop naar jullie bruiloft toe ook een kennismakings gesprek plaats vind. Dit is fijn om de planning van te voren goed met de fotograaf te bespreken maar ook om elkaar wat beter te leren kennen. Deze persoon is per slot van rekening de hele dag op je trouwdag aanwezig. Het is fijn om ook te weten wie dat is! Wat ik zelf altijd deed, is een extra loveshoot bij een bruidspakket aanbieden. Zo wen je aan mij als fotograaf en kun je vast voorgenieten van wat mooie foto's. Daarnaast hebben we ook nog een voorgesprek, genoeg contact momenten om elkaar beter te leren kennen dus! Helaas fotografeer ik nu geen bruiloften meer. Ik ben me volledig gaan richten op gezinnen, zwangerschap en newborn fotoshoots. Op mijn site kun je even spieken!

Kies waar voor je geld


Een fotoshoot is wat mij betreft altijd een investering waard. Kies dus niet gelijk voor de goedkoopste, vaak zie je de prijs ook terug in de resultaten. Toch hoeft de prijs niet altijd een grote rol te spelen in de kwaliteit van de foto's. Ik ben genoeg fotografen tegen gekomen met dure pakketten en (voor mij persoonlijk) echt lelijke foto's. Andersom ben ik ook goedkopere fotografen tegen gekomen met mooie foto's waarvan ik vind dat ze meer geld waard zijn! Maar de écht goede fotografen zullen een waardevolle investering zijn. Laat het prijskaartje dus even los, en kijk naar wat je krijgt voor je geld.


  1. Kijk naar de pakketten die worden aangeboden, soms zit hier een album bij en/of wat losse foto's. Soms krijg je een door de fotograaf geselecteerde reeks foto's en bij anderen kun je ze zelf kiezen en zelfs bij bestellen!
  2. Onthoud dat de foto's die je krijgt van kwaliteit zijn die je zelf niet (zo makkelijk) kan maken. Fotografie is een vak en vraagt om een unieke kijk, beleving en werkwijze.
  3. Je ontvangt niet zomaar foto's. Je ontvangt memorabele herinneringen die je groot op de muur kunt hangen en jaren later nog steeds met vreugde kunt bekijken.


Zorg er dus voor, dat je waar voor je geld krijgt en investeer het in een fotograaf waar je alle vertrouwen in hebt! En onthoud, een fotograaf heeft meer uren werk dan alleen de fotoshoot zelf. Dat en ervaring nemen we mee in de prijs!

Gebruik instagram


Instagram is echt een perfect platform voor fotografen. Het is voor ons een fijne manier om ons portfolio te laten zien, om een beeld te geven van wie we zijn en ons werk en een goede manier om klanten binnen te halen. De meeste fotografen zul je daarom ook op insta vinden en via hun account kun je vaak ook doorkliken naar hun website. Zet dit platform naast google in om de fotograaf te vinden die bij je past.


Mond op mond reclame werkt ook altijd goed. Dus ken jij iemand die laatst hele mooie foto's heeft laten maken? Vraag dan bij wie ze dat gedaan hebben en kijk of dit ook wat voor jou is.

Wees op tijd met boeken


Sommige fotografen hebben een hele drukke agenda. Zeker succesvolle trouwfotografen zitten in het hoogseizoen snel vol. Weet jij nu al welke fotograaf je wilt inhuren? Wacht dan niet te lang en boek je shoot snel voor de agenda's dit niet meer toe laten. Het zou zonde zijn als je een geweldige fotograaf vind met alles wat jij wenst en deze niet meer beschikbaar is.

Ook bij je zwangerschap, geboorte of newborn shoot zit er natuurlijk een bepaalde tijdsdruk achter. Neem je tijd om dit uit te zoeken en boek je foto sessie op tijd. Gelukkig kun je bij een gezins-reportage beide kijken in de agenda's en heb je niet te maken met de tijds druk.


Hoe dan ook... Jij, je partner en je kinderen zijn het op de foto gaan meer dan waard. Gun jezelf die fotoshoot en zie het als een kostbare investering in jouw gezin. Een waar je nu van geniet, maar ook jaren later nog samen met je familie dankbaar op terug kunt kijken! Heel veel geluk met het vinden van een fotograaf!

“Kies een fotograaf die je echt enthousiast maakt met een stijl die echt bij je past.”