Wat is personal branding?

Dat is een goede vraag! Want wanneer je mensen deze vraag stelt, krijg je vaak te horen dat de meningen daarover verdeeld zijn en personal branding voor iedereen weer net wat anders is. En dat is ook niet zo gek! Een personal brand is namelijk heel persoonlijk en voor niemand echt hetzelfde. Dit is omdat het gaat om jouw authenticiteit, en die is bij iedereen anders. Toch zal ik je in een notendop uitleggen wat personal branding precies inhoud en wat je er aan hebt.

online zichtbaar

Iedereen heeft een personal brand, of je nu wil of niet. Het is jouw online zichtbaarheid. Dus heb je Facebook, Instagram, Linkedin, een Youtube account of Tiktok? Dan heb jij de wereld als publiek en ben je dus zichtbaar. Ook voor je toekomstige werk- of opdrachtgever.

En daar zit hem juist de kracht. Want hoe jij zichtbaarder jij bent, hoe meer bereik je hebt om tot je doelgroep te spreken. Je kunt het zien als een gratis manier van reclame en marketing. Je maakt dankbaar gebruik van sociale platformen die jou de ruimte geven om jezelf te laten zien. Je kunt jezelf dus onderscheiden. En dat is het geheim!

hoe ben je zichtbaar?

Hoe je online zichtbaar bent is dus ontzettend belangrijk! Want als jij op Facebook nog foto's hebt van je dronken kop toen je 17 was, of op Instagram alleen maar foto's van je lieve kinderen terwijl je bussiness coach bent... Komt dat niet helemaal overeen. Toch ben ik wel fan van je pure zelf zijn wanneer het om personal branding gaat. Maar als je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk dat je een goede balans vind tussen je persoonlijkheid en expertise. Want wie jij bent, in combinatie met je expertise dat maakt je brand uniek!

Jezelf zijn, dat is de sleutel. Personal branding zorgt ervoor dat klanten zich kunnen identificeren met jou. Dus in plaats van alle verkoop praatjes op het internet en advertenties die schreeuwen "KOOP MIJ NU!" is dit een meer persoonlijke aanpak. Je investeert in potentiele klanten door ze waarde te bieden, je kennis te delen en vertrouwen te creëren. Mensen krijgen een kijkje achter de schermen en zien waar je zo goed in bent.

Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je dat jouw online zichtbaarheid en personal brand de beste wordt binnen jouw niche? Hier heb je wat tips & tricks om gelijk mee te beginnen!


4 Tips om je personal branding optimaal zichtbaar te maken!

Fotografie & video

Als fotograaf weet ik hoe waardevol fotografie is voor je brand! Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Je kunt je content versterken met een foto van jezelf, je product of de dingen die je het liefste doet! Laat zien wie je bent en durf jezelf te zijn online. Ga dus geen lagen make-up op doen als je dat naar de supermarkt toe ook niet zou doen. Wees authentiek. Video werkt ook heel goed. Zo kun je bijvoorbeeld een instructie video of speech posten zoals hieronder! Super waardevol en makkelijk te behappen in vergelijking met een lap tekst!

content marketing

Content betekent letterlijk vertaald 'inhoud'. Zorg dat je berichten, blogposts, video's en foto's betekenis hebben. Dus niet: 'Vandaag had ik een een leuke klant ***. We hebben een deal gemaakt.' Maar bijvoorbeeld: 'Als mens kun je een verschil maken, elkaar helpen, inspireren en aanmoedigen. En dat is precies wat vandaag gebeurde met klant ***.' Maak je content waardevol. Het gaat hier om geven. Wat heeft je klant nodig, wat wekt hun interesse en hoe kun jij daarop aansluiten? Verdiep je eens in content marketing en er gaat een wereld voor je open!

website & socials

Ik ben echt fan van content maken. Tijd, moeite en aandacht investeren in je content op social media is erg belangrijk. Ga om te beginnen voor jezelf na op welke platformen je doelgroep zich bevind en zorg dat je daar dagelijks zichtbaar bent. Toch wil ik onderstrepen dat het hebben van een goede website misschien nog wel belangrijker is. Stel je voor, facebook gaat falliet en al je klanten kwamen daar binnen... Nee, het is belangrijk om ook klanten binnen te krijgen via je website. Zorg voor een goede SEO en waardevolle content op je website!

wees consistent

En met dit alles is consistentie de sleutel. Net zoals er een week na het planten van een boom, nog geen boom staat. Staat er ook niet binnen een maand een goed werkende personal brand. Dit neemt tijd, persoonlijke groei en kennis. Een strategie om te posten kan hierbij handig zijn. Begin bijvoorbeeld met drie posts per week op vaste dagen en tijden. Ook zou je na kunnen gaan hoe het algoritme van jouw social media functioneert. Dit is niet bij elk platform hetzelfde. Hoe dan ook, geef niet op. Al doende leert men en ik geloof in jouw bedrijf!

Jezelf zijn

Maar bovenal draait het bij personal branding om het zijn van jezelf. Door content te maken, jezelf te zijn en op die manier je doelgroep te bereiken kom je het verste. En ik zeg altijd: "Jij in combinatie met je expertise. Dat maakt jou uniek!" Jezelf zijn, is de beste manier om jezelf te onderscheiden en mensen te helpen op een persoonlijke manier door je dienst of product. Lees hier meer over jezelf zijn en authenticiteit.

Personal branding speech van Jasmine Star. (I'm a big fan!)