Wat is Authenticiteit?
Authenticiteit is een woord wat vooral in deze laatste eeuw veel word genoemd. Het komt uit de filosofie en gaat gepaard met een 20e eeuw manier van denken. Individuele vrijheid en verantwoordelijkheid. Je eigen mening hebben en je stem laten horen. Jezelf durven zijn en je niks aantrekken van wat een ander daarvan vindt! Klinkt wel als iets van de laatste eeuw, vind je ook niet? Authentiek zijn houdt eigenlijk in dat je écht bent, trouw aan jezelf, weten wat je wilt en waar je voor staat in het leven. En daar ga je voor! Dat valt natuurlijk op, want ondanks dat we ergens diep van binnen allemaal wel authentiek zouden willen zijn, maken de meesten van ons zich toch wel druk over wat een ander denkt, vindt of doet. We zijn als mens snel onzeker door allerlei factoren van buitenaf. Maar de kunst van authentiek zijn is eigenlijk weten wie jij bent en geloven in jezelf.
Jezelf durven zijn...
In het zakelijke leven kom je deze term dan ook regelmatig tegen. Want als we nadenken over hoe je jezelf kunt onderscheiden in een wereld van sociale media dan kom je al gauw uit bij het zijn van jezelf. Precies waar ik ook echt in geloof wat personal branding betreft! Want jij bent uniek, bijzonder en zit vol met een uniek portie karakter eigenschappen die niemand anders heeft zoals jij ze hebt. Maar goed... Even back to earth. Want het klinkt allemaal wel geweldig en makkelijk, maar de realiteit komt vaak hard aan. Als een klap in je gezicht. Want jezelf durven zijn, is voor de meeste een proces van tijd en levenservaring. En al helemaal als we het hebben over personal branding en je online zichtbaarheid. Op social media zijn we met zijn allen al gauw geneigd om alleen de mooie, goede en geretoucheerde versies van onszelf te laten zien. Je kwetsbaar opstellen hoeft ook niet voor de hele wereld, toch?
Klopt, er moet een gezond balans zijn. Ik ben persoonlijk geen fan van mensen die hun hele leven, hebben en houden, op het internet zetten. Sommige zaken zijn alleen voor jezelf en je dierbaren en zijn dus privé. Maar dat wil niet zeggen dat je je krachtige persoonlijkheid niet mag laten zien toch? Ik heb bijvoorbeeld een erg stralende persoonlijkheid, ik lach altijd en wil graag het positieve in een persoon of situatie belichten. Ik ben ook erg ijverig en soms iets te perfectionistisch. Hierdoor kan ik erg hard zijn voor mezelf. Maar, ik kijk graag verder. Ik ben me bewust van mijn zwakke punten en weet het daarom al vrij snel (Met hulp van wat goede mensen om mij heen.) weer te relativeren tot een nuchtere kijk. Ik ben niet perfect want ik ben mens. En dat is precies het dingetje wat mensen al gauw (willen) vergeten. Wij willen online het "perfecte" plaatje creëren en terwijl we daarmee bezig zijn voelen we ons onzeker, ongemakkelijk en niet goed genoeg. Want een ander is altijd beter, mooier, leuker en verder dan jij bent. En velen geven het daar dan op. Of creëren een beeld dat in werkelijkheid niet authentiek is.
Dit maakt je Personal brand authentiek!
Volgens de filosofie is authenticiteit eigenlijk een illusie en gebaseerd op het maken van keuzes. Hierover kun je interessante discussies voeren en diepe gesprekken hebben. Maar ik geloof niet dat authenticiteit niet bestaat. Want niemand op deze ronde aardbol is exact hetzelfde. Wel denk ik dat we als mens vaak kudde dieren zijn. Schaapjes die met de grote stroom mee gaan. Als er één schaap over de dam is, volgen de anderen vanzelf... Iemand die authentiek is, durft tegen de stroom in te zwemmen. Of is misschien het eerste schaapje dat over de dam durft. Of heeft simpelweg het lef om zichzelf te laten zien!
Maar even back to business! Hoe breng je authenticiteit in je bedrijf? Of een betere vraag in mijn geval zou zijn, hoe pas je authenticiteit toe door middel van personal branding. Want deze twee gaan hand in hand. Hier zijn een paar tips om over na te denken en je marketing strategie op aan te passen!
✔ Ga na wat je verhaal is en hoe je die kunt vertellen. Ieder persoon heeft een eigen verhaal. Het komt eigenlijk neer op een van de belangrijkste zaken van je onderneming. En dat is je "why". Waarom ben je voor jezelf begonnen? Wat is het verhaal erachter? Heb je een verhaal die anderen inspireert? Een verhaal waarin je doelgroep zich herkent? En is dit verhaal terug te vinden op je website? Comuniceer je dit op je socials? Is het verworven in de waarde die je geeft? Laat mensen ervaren door jouw unieke ervaringen heen, dat je ze begrijpt. Dat je ook aan de andere kant van de lijn hebt gestaan. Level met mensen op een emotioneel gebied. Want dat is waarnaar mensen opzoek zijn. Herkenning, erkenning en waarde.
✔ Wat zijn nu karakteristieke eigenschappen van jou? Wat maakt jou zo typisch jij!? Dit is belangrijk om bij stil te staan. Vraag het bijvoorbeeld eens aan wat mensen om je heen om jou te beschrijven in drie woorden. Komen deze woorden overeen met wat jij dacht dat je sterkste punten waren? En vraag ook eens naar wat feedback. Zijn er punten waarin je zou kunnen groeien? Verwerk deze drie karakter eigenschappen in je kernwaarden. Laat dit de basis zijn van hoe je klanten benaderd, behandeld en helpt. Hier ben jij namelijk goed in! Verwerk dit ook in je online uitstraling. Dit is hoe je zichtbaar wilt zijn en hoe je bekend wilt staan.
✔ Wees je bewust van wie je doelgroep is. Het klinkt misschien gek, maar heel vaak ben jij zelf je ideale doelgroep. Want wat personal branding betreft, wil je vaak de mensen bereiken die jij goed begrijpt en verder kunt helpen omdat ze waarschijnlijk ongeveer dezelfde struggles hebben of hebben gehad als jij. Los daarvan staat, dat als je niet weet voor wie je werkt, je eigenlijk voor iedereen werkt. Je trekt de verkeerde klanten aan of de klanten waarvan je niet blij word. Je doelgroep en content is dan zo breed, dat het zijn doel mist. Je doet maar wat. Als je je verdiept in je ideale klant en deze zo specifiek mogelijk weet te omschrijven, kun je je content meer gericht maken. Ga bijvoorbeeld na: Hoe kan ik ze bereiken. Op welke manier praat ik tegen ze? Wat wekt hun interesse? Waar zijn ze naar opzoek? Wat is hun pijn en waarin kan ik helpen? Waar wonen ze? Wat doen ze in hun vrije tijd? Welk werk doen ze? Zijn het mannen of vrouwen? Welke status hebben ze in het leven? etc. etc. enz. Wanneer je weet wie je ideale klant is, kun je je kernwaarden en why verwerken in persoonlijke en pakkende content die ze interesseert. En de mensen die niet je doelgroep zijn, zul je zo ook minder aantrekken.
✔ Geef waarde, geen verkooppraatjes en lege berichten. Wat ik hiermee bedoel, is dat personal branding niet draait om jou. Het is niet bedoeld om alleen maar over jezelf te praten en de wereld te laten weten hoe goed en geweldig je bent. Nee, alles draait om wat je de ander geeft. Om wat je je ideale klant geeft. Als er iemand op jou website komt en alleen maar de prijs ziet, is diegene al gauw klaar. Maar als iemand op je website komt en een gratis webinar krijgt aangeboden over dat onderwerp waar hij net naar op zoek was... Dan is de kans groot dat je die persoon nog een keer tegenkomt. En zelfs persoonlijk zal zien terwijl je dit webinar geeft. Krijgt deze persoon een pdf met waardevolle tips, dan zal deze je enorm waarderen en je waarschijnlijk gaan volgen op je socials in de hoop meer van je te kunnen leren. Dit zijn de mensen die je klant zijn, of die je gratis mond op mond reclame geven. Geef de mensen een ervaring wanneer ze op je website of socials komen. Dus, wat kan jij gratis weg geven wat van waarde is? Hoe zorg jij dat mensen jou herinneren? Deel je kennis, je menselijkheid en deel waarde.
✔ & even een extra tip! Verdiep je in verschillende soorten marketing. Is social media echt jouw tool? Verdiep je dan eens in bijvoorbeeld content marketing, brand marketing en communicatie marketing. Met name als je als leek in het ondernemen stapt is er nog veel om te leren. Laat dit je niet afschrikken. Maar pak het met beide handen aan! Het leren van handige marketing technieken zal je helpen je bedrijf op te richten en strategisch te werk te gaan.
“Wees je ervan bewust dat niet alleen je onderneming groeit. Ook jij als persoon groeit met je onderneming mee.”
Zoals je ziet, vergt authenticiteit veel van jezelf. Wees je ervan bewust dat niet alleen je onderneming groeit. Ook jij als persoon groeit met je onderneming mee. Ikzelf vind dit juist enorm leuk aan ondernemen. Er is altijd de uitdaging die voor je ligt. Altijd de potentie om te groeien. Om jezelf beter te leren kennen en onder de loep te nemen. Om bewuster te worden van wie je bent, wat je doet en waarom je doet wat je doet. Op het moment dat je je ongemakkelijk voelt, zit je denk ik goed. Want wanneer je in je comfortzone blijft, zul je ook niet veel verder groeien. Ik denk dat je jezelf door de jaren heen steeds een beetje beter leert kennen. Denk dus niet te spastisch na over wie je bent, maar begin met wat je wel weet. Je naam, je cultuur, je familie en je geschiedenis. Welke dromen heb je? En waar ben je goed in? Waar wat minder goed in? En waarom? Al deze factoren vormen je tot wie jij bent. En voor de mensen onder ons die dit lezen en opzoek zijn naar zichzelf... Voel je vrij me te berichten! Ik help je graag opweg in de ontdekkingsreis naar het zijn van jezelf.